Vaak is de drempel om met geheugenproblemen naar de huisarts te gaan hoog. Maar weten waar uw problemen door ontstaan kan veel duidelijkheid geven. Bij een vermoeden van dementie bespreekt de huisarts samen met u en uw naaste de verschillende opties. De diagnose kan in sommige gevallen via onderzoek bij de huisarts zelf gesteld worden. De huisarts kan u vragen om urine- en bloedonderzoek te doen. Het kan zijn dat klachten door iets anders ontstaan. De huisarts stelt verschillende vragen en hij of zij kan een MMSE-test doen als er een vermoeden is van dementie.

De huisarts kan u ook verwijzen naar een specialist ouderengeneeskunde. Deze kan bij u thuis komen om samen met u en uw naaste alles in kaart te brengen voor onderzoek.

Doorverwijzing

Het kan zijn dat de huisarts u doorverwijst naar de poli Geriatrie in een ziekenhuis. Samen met u wordt gekeken wat het beste past in uw situatie. In het ziekenhuis wordt u begeleid en geïnformeerd over de verschillende onderzoeken.

Bettina en Marijke in gesprek - Alliade
'Ik kan altijd bij Marijke terecht, die steun is goud waard'
‘Vanuit het ziekenhuis kregen wij direct een casemanager dementie aangewezen. Daar was ik zó blij mee, je voelt je namelijk radeloos. Je weet niet wat het betekent én wat er allemaal bij komt kijken. Gelukkig werden wij als gezin in contact gebracht met Marijke, onze casemanager vanuit Alliade.

Ondersteuning

Nadat de diagnose gesteld is, heeft u waarschijnlijk veel vragen. De ervaring leert dat mensen die te maken hebben met dementie, behoefte hebben aan iemand die ze met raad en daad kan ondersteunen. Een gespecialiseerd casemanager dementie is hiervoor de aangewezen persoon. Via de huisarts kunt u een verwijzing krijgen.

Op de website van Alzheimer Nederland staan 5 stappen die u kunt zetten na de diagnose. Weet dat u er niet alleen voor staat.

Diagnostiek