Puzzel maken
Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Andere veel voorkomende vormen zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie.
Leesloep
Diagnostiek
Bij een vermoeden van dementie kunt u het beste een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts bespreekt samen met u en uw naaste hoe en door wie de diagnose gesteld kan worden.
Tips voor familie en naasten
Tips voor familie en naasten
Uw naaste heeft dementie. Er komen ongetwijfeld veel vragen op u af, als u deze diagnose hoort. Uw naaste is misschien niet meer de persoon die hij/zij vroeger was. Dit wordt veroorzaakt door de hersenen, die anders werken dan voorheen. Het is goed dat u zich realiseert dat deze veranderingen bij uw naaste het gevolg zijn van de ziekte. De volgende tips kunnen u helpen om daarin mee te bewegen.
Casemanager onderweg
Dementie op jonge leeftijd
De begeleiding van mensen met dementie op jonge leeftijd en hun omgeving vraagt om een specifieke ondersteuning. De gespecialiseerde casemanagers dementie zijn opgeleid om jonge mensen met dementie en hun naasten te begeleiden.
Over dementie