Klaske Piek werkt als gespecialiseerd casemanager dementie bij Antonius (voorheen Thuiszorg Zuidwest Friesland). “De functie van casemanager kwam zo’n tweeënhalf jaar geleden op mijn pad. De oudere mens trekt me; mensen op leeftijd hebben al een hele geschiedenis achter zich. "
"In mijn vorige baan als wijkverpleegkundige kwam ik al regelmatig in contact met personen met een vorm van dementie. Bij dementie kunnen je hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het is een verzamelnaam voor zo’n vijftig ziekten, waaronder Alzheimer.”
Doorverwijzing
“Mensen komen bij mij terecht na bijvoorbeeld doorverwijzing op de poli Geriatrie of via de huisarts. Ik bezoek mensen thuis − mijn rol is die van vraagbaak en wegwijzer. Samen zoeken we een weg in de veranderende situatie. Daarin volg ik geen standaard protocol, want iedereen is uniek. Voor mij is het de uitdaging om mensen te begeleiden bij wat er op hun pad komt. Bij het kennismakingsgesprek geef ik aan dat alles bespreekbaar is.”
Ondersteuning op maat
“De behoeften van mensen met dementie verschillen. Bij de een geef ik adviezen over praktische of juridische zaken, op andere momenten gaat het over hun veranderende rol in de relatie. Als casemanager ben ik er ik niet alleen voor degene met dementie, maar ook voor zijn of haar naasten. Soms ervaren echtparen bijvoorbeeld dat de onderlinge communicatie lastiger is geworden. Door mijn brede ervaring kan ik ook over zulke zaken advies geven. Ik kan sowieso altijd terugvallen op de kennis binnen het Netwerk Dementie Fryslân. Hierbij zijn casemanagers uit de hele provincie aangesloten.”
Vooruitkijken
“Soms bespreek ik dingen die op dat moment nog niet spelen, zodat mensen bewuste keuzes kunnen maken. Het is fijn om te horen dat mijn advies toegevoegde waarde heeft voor degene met dementie en zijn of haar naaste. Wat voor mij een eenvoudig advies is, geeft anderen veel ruimte. Een dochter gaf laatst aan hoeveel rust het haar gaf dat haar moeder nu gebruikmaakt van alarmering. Zulke feedback maakt mijn werk heel dankbaar.”
Zoek op tijd hulp
“Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je bij jezelf of je partner structurele veranderingen in het dagelijkse handelen ziet. Als je te maken krijgt met dementie komt er veel op je af. Een casemanager kan helpen. Mensen ervaren soms een drempel om ons in te schakelen. Wij nemen de regie over hun leven niet over, maar we denken mee hoe het dagelijks leven iets aangenamer kan worden. We bieden wat nodig is – de uiteindelijke keuzes maken mensen altijd zelf.”