Als je te maken krijgt met dementie komt er veel op je af. Je leven verandert, soms ingrijpend. Een casemanager dementie biedt de helpende hand. Deze professional denkt mee, begeleidt en geeft advies. Wat betekent die hulp in de praktijk? Een mantelzorger en casemanager dementie vertellen.

“Op de afdeling Geriatrie in het ziekenhuis hoorde ik over mogelijke ondersteuning door een casemanager via het Netwerk Dementie Fryslân. Ik was eerst wat sceptisch. Ach, dat is niet nodig, dacht ik, ik red me wel. Maar na een gesprek met casemanager Klaske Piek van Thuiszorg Zuidwest Friesland was ik om. Ik ben nu heel blij dat we toch ‘ja’ zeiden.”

Diagnose Alzheimer

“Vorig jaar september kreeg mijn man Sibbo (82) de diagnose Alzheimer. Niet helemaal onverwacht. In zijn familie komt Alzheimer voor en hij had al een tijdje verschijnselen. Zo kwam hij steeds slechter uit zijn woorden. De administratie was altijd zijn taak, maar nu kon hij zijn eigen pincode niet eens meer onthouden. De diagnose Alzheimer gooide geleidelijk ons leven om. Als actieve en sportieve mensen fietsten en wandelden we veel, maar dat is er nu niet meer bij. Ook autorijden kan mijn man niet meer. Gelukkig zijn we nuchter. Mijn man zal niet snel klagen en ook ik kan prima met de situatie omgaan. Bovendien, hij kan er niets aan doen.”

Mogelijkheden

“In dat bewuste eerste gesprek met Klaske wees ze ons op de mogelijkheid van dagbesteding op een zorgboerderij. Ga maar eens kijken, zei ze. Het was achteraf heel goed dat Klaske ons er vroegtijdig op voorbereidde. Mijn man was er op dat moment nog niet aan toe, maar later wel. Klaske regelde vervolgens de aanvraag voor ondersteuning vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).”

Momenten voor mezelf

“Sibbo gaat sinds de zomer twee dagen per week naar de zorgboerderij en vindt dat, zoals hij zelf zegt, ‘hartstikke gezellig’. Voor mij zijn die twee dagen van onschatbare waarde. Ik liet Sibbo voorheen zelden alleen, maar zeven dagen in de week zorgen is best pittig als je in alles het voortouw moet nemen. Nu sport ik weer – ik speel golf – en ik ga binnenkort een cursus volgen. Even totaal iets anders. Deze momenten voor mezelf geven me energie en het geduld om met de situatie om te gaan.”

Respectvol en waardevol

“Het is fantastisch dat een casemanager meedenkt en praktisch helpt. Ook in andere situaties. Toen mijn man vaak viel en toch geen rollator wilde, ging Klaske respectvol het gesprek met hem aan. Dat is waardevolle steun. Ik weet nu dat je het niet alleen hoeft te doen, er zijn mensen om je te helpen.”

Je hoeft het niet alleen te doen