“Als mensen de diagnose dementie krijgen, dan voelt het alsof zij in een web terecht komen. Regels, procedures, nieuwe gevoelens, het is een nieuwe situatie om mee om te gaan. Niet alleen voor de persoon die de diagnose heeft gekregen, maar zeker ook voor de mensen eromheen maakt het heel wat los.” 

Gerda Stuursma is gespecialiseerd casemanager dementie bij ZuidOostZorg. Ze omschrijft zichzelf en haar collega casemanagers als ‘spin in het web’. Niet letterlijk natuurlijk, want ze zijn er juist om te ondersteunen. “Maar het is wel vergelijkbaar, omdat we echt vanuit ons netwerk ons werk doen. In die verbinding met andere professionals zit ook een deel van onze meerwaarde voor cliënten.” Samen met haar twee collega casemanagers Petra Meijer en Margriet Ziel vormt Gerda een team bij ZuidOostZorg.

Kennis delen

“Het Netwerk Dementie Fryslân voegt een andere dimensie aan ons team toe”, zegt Gerda. Petra beaamt dat: “Vooral als je nog niet zo lang als casemanager dementie aan het werk bent, is het vaak zoeken. Dan is het fijn dat je van andere collega’s in het netwerk kunt leren, dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. En als je dan wel een keer zelf iets hebt uitgevonden, dan kun je dat delen zodat anderen er mogelijk ook iets aan hebben.”

Afbeelding
Verhaal ZOZ - Behulpzame spin in het web sept 2020
Uit

Netwerk Dementie Fryslân geeft ons een podium

Het Netwerk Dementie Fryslân maakt de onderlinge verbindingen sterker en zorgt ervoor dat kennis niet op één plek blijft hangen. “Het maakt ons werk en onze toegevoegde waarde zichtbaarder”, zegt Gerda. Petra: “Mensen moeten ons weten te vinden, weten dat we er zijn en wat we doen. Wij moeten dus duidelijk maken wat onze rol en meerwaarde is in het geheel. Voor mensen met dementie, maar ook voor de mensen om hen heen: mantelzorgers én professionals.” Eén specifiek element in ons werk is zowel een valkuil als een uitdaging en een kans. “Het zit al een beetje in het woord ‘casemanager’. Dat suggereert dat het van ons is, dat wij het allemaal gaan doen”, zegt Gerda. “Dat is een valkuil waar we erg voor waken, dat we op de stoel van een andere professional gaan zitten. Want de uitdaging is juist om het samen te doen”. Volgens Petra helpt het Netwerk Dementie Fryslân daar bij. “Het geeft ons een podium en een kans om duidelijkheid te scheppen: hier zijn wij van, dit kunnen wij voor u betekenen, dit kunt u van ons verwachten.”

We hebben elkaar nodig

Voor de casemanagers dementie van ZuidOostZorg heeft het Netwerk Dementie Fryslân op verschillende niveaus toegevoegde waarde. “Natuurlijk voor de professionals in het veld en de cliënten, die ons beter weten te vinden”, zegt Margriet, “maar ook voor onszelf. We leren van elkaar, helpen elkaar. Wat wij doen heeft impact op het leven van anderen. Dat is mooi. Maar tegelijkertijd ook een flinke verantwoordelijkheid. Dan is het fijn om van iemand anders te horen dat je iets op de juiste manier hebt gedaan. Of te leren wat er anders zou kunnen.” Gerda vult aan: “We hebben elkaar nodig. Van huisarts tot geriater, van dagbesteding tot psycholoog. Iedereen kijkt vanuit een ander perspectief, maar door al die inzichten en kennis te combineren kun je proberen het zo goed mogelijk te regelen voor de mensen waar het om gaat. Wij als casemanagers dementie zijn dan graag de behulpzame spin in het web, die mensen die in dat web terechtkomen helpen om hun weg te vinden.” “Want daar gaat het tenslotte om”, sluit Margriet af, “dat we aansluiten bij wat zij nodig hebben en ze helpen te doen wat ze zelf nog kunnen.”

Een behulpzame spin in het web