Toen mevrouw Smit uit Stiens steeds vergeetachtiger werd, heeft haar dochter Grietje ondersteuning gezocht bij casemanager dementie Marloes Nicolai. “Het is heel fijn om iemand te hebben waarmee je alles kunt bespreken en die je helpt om met de situatie om te gaan en goede adviezen geeft.”

Grietje woont en werkt in Schotland en logeert elke maand een paar dagen bij haar moeder. Ze probeert het altijd zo te plannen dat ze aanwezig is als Marloes bij haar moeder langskomt. 

Korte lijntjes en goede samenwerking

“We hebben dan met z’n drieën een gesprek en gebruiken daarbij ook de input van de thuiszorg van Palet. Omdat ik hier altijd een paar dagen ben zie ik weer andere dingen en dat maakt het beeld compleet. We bespreken hoe het met mem gaat en Marloes geeft tips. Zo hoeven we niet alles zelf uit te vinden. Het is prettig dat de lijntjes kort zijn, ook tussen Marloes en de andere zorgverleners en dat er een goede samenwerking is. We hebben als familie en als zorgverleners een mooi vangnet rond mijn moeder opgebouwd en dat geeft veel vertrouwen.”

Afbeelding
Bijdragen aan de kwaliteit van leven
Uit

Wat is voor u belangrijk?

Mevrouw Smit kijkt altijd uit naar de bezoekjes van Marloes. “We hebben het over van alles en nog wat en ook over wat er goed gaat en wat niet.” Marloes vertelt dat mevrouw Smit vaak zegt het vervelend te vinden steeds vergeetachtiger te worden. “Ze houdt graag de regie in eigen handen. Ik vraag altijd wat voor haar belangrijk is en waar zij gelukkig van wordt. Zo probeer ik bij te dragen aan de kwaliteit van leven van mevrouw Smit. Ze gaf bijvoorbeeld aan niet naar een dagbesteding te willen. Toen heb ik haar stoelyoga voorgesteld. Dan blijft ze in beweging en ontmoet ook andere mensen.”

Intussen woont Grietje in Australië en is er veel online contact over het wel en wee van haar mem. 

Bijdragen aan de kwaliteit van leven